Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Пропонуємо звернути увагу на продукти, які варто включити у свій раціон для підтримки нормальної роботи серця.

Серцево-судинні захворювання — основна причина смертності у всьому світі. За даними ВООЗ, у 2008 році відсоток смертності внаслідок захворювань серця і судин склав 30% (17.3 мільйона чоловік). При цьому, 7.3 мільйона чоловік померло від ішемічної хвороби серця, а 6,2 мільйона — від інсульту. За прогнозами, до 2030 року 23600000 чоловік помре від захворювань серця і судин.

До хвороб серця і судин відносять ішемічну хворобу серця, хвороби судин головного мозку і периферичних артерій, ревмокардит, вроджені вади серця, тромбоз вен і емболію легенів.
 
Сучасний спосіб життя, для якого характерні гіподинамія, незбалансований раціон харчування і вживання тютюну, значною мірою підвищує можливість розвитку хвороб серця. Зокрема, у 80% випадків це викликає ішемічну хворобу серця і хвороби судин головного мозку.
 
З метою балансування цєї ситуації, дієтологами був розроблений раціон продуктів, регулярне вживання яких може знизити ризик захворювань серця.
 
Оливки. Містять вітамін Е і мононенасичені жирні кислоти. Регулярне вживання оливок допоможе попередити серцеві патології, а також стабілізувати тиск, знизити показники холестерину. Фенольні сполуки, що містяться в оливках, знімають запалення і не допускають утворення тромбів.
 
Цільні злаки. Клітковина, що входить до їх складу, знижує холестерин, інсулін і цукор у крові. Наприклад, овес містить вітаміни, клітковину, магній, марганець, селен і бета-глюкан.
 
Листкові овочі. Стабілізують кров’яний тиск. Їх мінеральні з’єднання і вітаміни попереджають діабет і знижують рівень гомоцистеїну, при накопиченні якого вражаються внутрішні стінки артерій.
 
Інші овочі та фрукти, які допоможуть зберегти здорове серце: лохина (містить антиоксидант антоціан, клітковину, вітамін С), помідори (вітаміни, А і С, антиоксидант лікопен) та яблука (містять кверцетин).
Також не забувайте про горіхи — вони містять багато мононенасичених жирів, калій, вітамін Е, магній, білки і клітковину. Соя, завдяки вмісту в ній вітамінів, протеїнів, мінералів, попереджає серцеві напади та інсульти.
 
Риба (макрель, сьомга, тунець) містить кислоти омега-3, які знімають запалення і перешкоджають утворенню тромбів.
Мабуть, «найсмачніший» з усього списку продуктів для здорового серця — шоколад. Він містить флавоноїди, які призупиняють розвиток атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.