Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Гранатовий сік — напій молодості

При хворобах горла, кровотечах і для зменшення жару Авіценна рекомендував квіти граната. Гранатовий сік знижує прояви стресу, бореться з розвитком серцево-судинних захворювань, нормалізує склад крові та покращує функцію кровотворення.
Ще одна незвичайна властивість гранатового соку — при щоденному його вживанні на рівні ДНК сповільнюється процес старіння організму. Це стало результатом одного дослідження, в якому екстракт граната (у вигляді капсул) щодня протягом місяця приймали 60 добровольців. Екстракт був виготовлений з цілісних плодів граната з насінням і шкіркою.

 

 

Одна група добровольців приймала безпосередньо екстракт, інша — плацебо. Відстежуючи активність певних хімічних речовин в організмі, вчені відзначили, що клітини тих, хто вживав екстракт граната, мали менше пошкодження. Це дозволило зробити висновок про те, що гранатовий сік уповільнює оксидативний процес в клітинах ДНК.

 

Гранатовий сік:

 

  • покращує апетит;
  • регулює травні функції шлунка. Призначають при діареї та хронічному коліті;
  • знеболювальний, протизапальний, жарознижувальний та антисептичний засіб;
  • оздоровлююче впливає на кровообіг і серце;
  • показаний при аритміях, атеросклерозі, поганому згортанні крові та гіпертонії.

 

Склад гранатового соку — це цілий комплекс вітамінів: провітамін, А (каротин), група вітамінів В — В1, В2, В6, вітамін С (аскорбінова кислота), органічні кислоти — яблучна, лимонна, фолієва, танін, цукри, мікроелементи магнію, кремнію, міді, калію, фосфору.

 

 

За рахунок вмісту в гранатовому соці моносахаридів (фруктоза, сахароза та глюкоза), він легко засвоюється організмом. Глюкоза покращує обмінні процеси в організмі, розширює судини, покращуює функцію печінки.

 

Перед вживанням гранатовий сік краще розбавляти кип’яченою водою. Концентрований гранатовий сік може пошкодити зубну емаль та викликати подразнення слизової оболонки горла, стравоходуй кишечника.

 

 

Для очищення організму (чищення крові) від токсинів гранатовий сік необхідно пити щодня протягом 3-х тижнів. У перший тиждень — по ½ склянки соку 3 рази в день, в другий тиждень — по ½ склянки соку 2 рази на день, у третю — по ½ склянки соку 1 раз в день.

 

При шлунково-кишкових розладах і недокрів’ї призначають по ½ склянки гранатового соку 3 рази на день за 30 хв до їди протягом 2–4 місяців. Через 1 місяць можна провести повторний курс.
При підвищеній температурі, нежиті та болю в горлі можна полоскати горло гранатовим соком і приймати всередину з чайною ложкою меду.

 

 

Для боротьби з поганим апетитом можна пити ½ гранатового соку за 15 хв до їди.

 

Слід пам’ятати, що гранатовий сік має й свої протипоказання. Зокрема, людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка, гастритом, панкреатитом і виразковими захворюваннями травних органів, слід дотримуватися обережності при його вживанні.

Джерело: http://www.epochtimes.com.ua