Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

10 корисних властивостей кави

Якось так склалося, що кава здавна потрапила до лав продуктів не надто корисних для здоров‘я. Чого тільки не приписували цьому благородному продукту! І проблеми з тиском, і поганий вплив на шлунково-кишковий тракт, і навіть створення сприятливих умов для ракових захворювань.

Однак насправді ці відомості є помилковими. Дослідження Національного ракового інституту на базі тринадцятирічних спостережень за здоров’ям 402 260 людей, опубліковані 17 травня в New England Journal of Medicine свідчать, що віддані любителі кави на 16% менше схильні до ризику передчасної смерті.

Профілактика жовчнокам‘яної хвороби. У 2002 році дослідники Гарварду виявили, що жінки, які п’ють не менше чотирьох чашок кави на день, мають на 25 відсотків нижче ризик появи каменів у жовчному міхурі. Раніше дослідження показали аналогічні результати для чоловіків.

Профілактика депресії. Жінки, які пили дві-три чашки кави щодня, на 15 відсотків менше були схильні до розвитку депресії. А серед тих, хто п‘є чотири чашки і більше, цей відсоток збільшується до 20. Про це оголосили в 2011 році в доповіді Archives of Internal Medicine.

Поліпшення пам’яті. У 2005 році в Radiological Society of North America провели дослідження, яке виявило, що вживання двох чашок кави з кофеїном покращує короткочасну пам‘ять і швидкість реакції. Хоча вчені вже давно помітили те, що кава знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера, дослідники з University of South Florida тільки в 2011 році пояснили цей зв’язок. Вони рекомендують пити 4-5 чашок на день, щоб збільшити GCSF або гранулоцитарний колонієстимулюючий фактор, який зменшується при хворобі Альцгеймера та є причиною проблем з пам‘яттю.

Менше ризик виникнення діабету. Дослідження показують, що ті, хто п’ють каву менш схильні до розвитку цукрового діабету 2 типу, причому ймовірність знижується до 50 відсотків і більше. Публікація в журналі Journal of Agricultural & Food Chemistry за січень 2012 року може пояснити чому. Так діють специфічні речовини, що є у каві,, які блокують hIAPP-поліпептид, що викликає порушення білкових волокон.

Знижує ризик виникнення раку. Сьогодні вже точно доведено, що вживання кави знижує ризик виникнення раку молочної залози. У 2011 році в дослідженні Breast Cancer Research було виявлено 20-ти відсоткове зниження захворювань цією формою раку у тих, хто регулярно вживають каву.

Нормалізація метаболізму. Кава допоможе вам зберегти нормальну вагу, а іноді навіть втратити зайві кілограми. Кофеїн, що міститься в каві, стимулює обмін речовин, а хлорогенова кислота може зменшити всмоктування глюкози.

Знижує ризик хвороби Паркінсона. Журнал Journal of the American Medical Association в 2000 році опублікував результати досліджень, в яких доводиться, що кофеїн знижує ризик виникнення хвороби Паркінсона. У 2010 році вчені підтвердили цей факт і визначили, що вживання від двох до трьох чашок кави на день може на 25 відсотків знизити шанси розвитку хвороби.

Антиоксидантні властивості. Гарвардський дослідник Edward Giovannucci в дослідженні Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention відзначає, що в каві міститься більше антиоксидантів, ніж у більшості овочів і фруктів. У 2005 році інше дослідження показало, що кава є основним джерелом антиоксидантів у дієті американців.

Підвищення продуктивності. Всім нам добре відомий ефект підвищення тонусу від чашечки міцної кави. Кофеїн викликає приплив енергії, підвищення витривалості, зосередженості та реакції на короткостроковий період, що може стати в нагоді при виконанні важливого завдання.

Профілактика подагри. Дослідження 2007 року виявили, що постійне вживання кави значно знижує ризик виникнення подагри та інших захворювань, пов'язаних з підвищеним рівнем сечової кислоти.

Джерело: http://vkurse.ua