Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Учені б'ють на сполох : новий живучий вірус ВІЛ повзе по Росії

Як з'ясували фахівці ГНЦ ВБ "Вектор" (це один з найбільших наукових вірусологічних і біотехнологічних центрів Росії, розташований в місті Кольцово Новосибірської області) , в Росії з'явився новий генетичний варіант ВІЛ -1. У ньому поєдналися рекомбінантна форма 02_AG і російський варіант субтипу А.

Рекомбінантна форма 02_AG / A з великою швидкістю поширюється не тільки в Сибірському регіоні ( в Кемерові , Новокузнецьку , Благовєщенську , Хабаровську ) . Її поява також зареєстрована в Чеченській Республіці , в Киргизії і Казахстані.

На думку завідуючої відділом ретровірусів " Вектора " Наталії Гашнікової, ця форма ВІЛ -1 може виявитися найбільш життєздатним варіантом вірусу в Росії. Можливо , вона буде поширюватися набагато швидше , ніж субтип А, який наразі лідирує.

"Зважаючи на темпи розвитку пандемії ВІЛ -інфекції спостерігаються не тільки кількісні, а й якісні зміни . Відбувається ускладнення вірусної популяції через виникнення нових варіантів вірусу, що часто наділені невідомими і маловивченими властивостями" , - зазначає автор статті Іван Якшин .

Щоб відповісти на питання , якими можуть бути наслідки щодо розвитку епідемії ВІЛ -інфекції , а також для створення нових противірусних лікарських препаратів , вакцин і діагностичних тест -систем , необхідно поповнювати існуючу базу новими даними про структуру геномів циркулюючих в Росії варіантів ВІЛ -1 , говорять вчені .

Радіостанція "Вести ФМ" попросили прокоментувати доктора наук Ірину Ніколаєву цю інформацію. Провідний науковий співробітник відділу імунної біології СНІДу Інституту імунології Федерального медико - біологічного агентства пояснила , що йдеться про нову форму вірусу. Однак , за словами експерта , що таке " дуже живучий " вірус в розумінні новосибірських вчених , вона не представляє. "Давайте домовимося про терміни. Що таке живучий , ми не знаємо. Але це нова форма . Скажімо просто , що це нова форма . Категорія живучості в даному випадку , напевно, не застосовна " , - зазначила Ніколаєва. На питання про те , чим це загрожує населенню , експерт відповіла: нічим . "Це просто нова форма ВІЛ. Так , ВІЛ схильний до швидкої зміни свого виду, до мутації. Це так " , - додала вона.


Джерело: http://www.vesti.ru