Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Тривалість життя людей з ВІЛ , які приймають терапію , постійно зростає

І можлива відповідь на нього стає все більш оптимістичною з кожним роком , принаймні , для людей , що живуть в багатих країнах з доступом до терапії проти ВІЛ. Хоча очікувана тривалість життя людей з ВІЛ ще не зрівнялася з людьми без ВІЛ , вона вже близько, повідомляє thebody.com .

Нещодавно були отримані результати великомасштабного міжнародного дослідження на цю тему , які були опубліковані в престижному медичному журналі Lancet. У цьому амбіційному дослідженні взяли участь 43355 ВІЛ - позитивних людей з Канади , Західної Європи та США , всі вони почали вперше приймати препарати проти ВІЛ з 1996 по 2005 рік.

Дослідники проаналізували , скільки людей померли з початку дослідження ( близько 5% учасників) , і на підставі цих даних вони створили математичну модель того, яка (приблизна) тривалість життя може чекати людей з ВІЛ , якщо вони приймають антиретровірусні препарати. Вони також брали до уваги , які фактори можуть зменшитися або збільшитися з плином часу.

У загальному і цілому , головне відкриття вчених полягає в тому , що люди , які нещодавно почали прийом терапії проти ВІЛ , мають набагато більшу потенційну тривалість життя . Ось як виглядають розрахунки досліджень:

- Люди , які почали прийом терапії у 1996-1999 роках , у віці 20 років на початок лікування , мають середню очікувану тривалість життя 56,1 року. Якщо їх вік на початок лікування становив 35 років , то середня очікувана тривалість життя становила 60,0 року.

- Люди , які почали прийом терапії у 2000-2002 роках , у віці 20 років на початок лікування , мають середню очікувану тривалість життя 61,2 років. Якщо їх вік на початок лікування становив 35 років , то середня очікувана тривалість життя становила 65,1 року.

- Люди , які почали прийом терапії у 2003-2005 роках , у віці 20 років на початок лікування , мають середню очікувану тривалість життя 69,4 року. Якщо їх вік на початок лікування становив 35 років , то середня очікувана тривалість життя становила 72,3 року.

У 2004 році очікувана тривалість життя населення США становила 77,8 року. Це означає , що очікувана тривалість життя людини з ВІЛ із США , яка почала прийом терапії в 2005 році , становить 90 % від цього показника для населення в цілому. Це приголомшливо гарні новини , якщо взяти до уваги , що лише 15 років тому, багато лікарів вважали , що після діагнозу ВІЛ -інфекція можна прожити не більше 10 років.

Найважливіше , що потрібно пам'ятати щодо цього дослідження , - хоча воно наводить конкретні цифри , до них потрібно ставитися обережно. У даному дослідженні за людьми спостерігали щонайбільше 11 років (дослідження тривало до 2007 року) , а про існування самого ВІЛ відомо менше 30 років. Так що ніхто з людей не приймав терапію проти ВІЛ 36 років поспіль. Вчені просто провели оцінку на основі тієї інформації , яка доступна на даний момент. Крім того , що б не говорили екстрасенси , ніхто в світі не може знати , скільки проживе та чи інша конкретна людина , у якої виявили ВІЛ. Також важливо відзначити , що це середня тривалість життя , а багато факторів можуть призвести до смерті людини , в тому числі людини з ВІЛ.

Вчені говорять , що їх результати підтвердили вже відомі факти , наприклад , середня тривалість життя тих , хто вживав ін'єкційні наркотики або почав прийом терапії проти ВІЛ при рівні CD4 нижче 200 клітин / мл , набагато нижче , ніж у людей з ВІЛ в цілому.

Результати також були в середньому краще для жінок , ніж для чоловіків , але це може бути пов'язано з тим , що у жінок в середньому ВІЛ діагностувався раніше, ніж у чоловіків , завдяки тестуванню під час вагітності.

В цілому , це хороші новини , які говорять про те , що з часом препарати проти ВІЛ стають ефективнішими , їх простіше приймати, і вони рідше викликають серйозні побічні ефекти , що дозволяє ВІЛ - позитивним людям жити все довше. Як мінімум ще одне велике дослідження очікуваної тривалості життя людей з ВІЛ було проведено в Данії , і воно прийшло до аналогічних висновків .

Дані цього дослідження також показують , наскільки важливо вчасно розпочати прийом терапії , якщо , звичайно , така можливість доступна. І, звичайно , це додає ще один аргумент безлічі експертів , які невтомно говорять про те , як важливо зробити тестування на ВІЛ стандартною частиною медичних обстежень , щоб люди з ВІЛ зверталися за медичною допомогою до того, як вірус заподіє значної шкоди організму .


Джерело: http://www.epidemiolog.ru