Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Ліки запобігають зараженню наркоманів ВІЛ

 "Тепер, після численних досліджень, вони стверджують, що, нарешті, знайшли відповідь: коли ліки вживаються правильно, це можливо. Але складним завданням для експертів(...) стало з'ясування того, як якнайкраще використати багатообіцяючу, але потенційно дорогу профілактичну програму", - повідомляє автор статті Бетсі Маккей. "Дослідження, опубліковане в медичному інтернет-журналі Lancet, виявило, що антиретровірусний засіб допомагає уникнути зараження ВІЛ у останньої протестованої групи людей : тих, хто вводить внутривенно заборонені наркотики. Щоденна доза пігулок під торговою назвою Viread зменшила ризик зараження ВІЛ приблизно на 49% в ході дослідження, що торкнулося 2413 наркоманів у Бангкоку", - говориться в статті. Ризик заразитися ВІЛ серед членів досліджуваної групи, які приймали ліки не збиваючись з схеми, скоротився на 74%, відмічає Бетсі Маккей.

Дослідження було проведене підрозділом попередження ВІЛ/СНІДу Центрів по контролю і профілактиці захворювань США спільно з міською адміністрацією Бангкока і Міністерством охорони здоров'я Таїланду, уточнює видання.

Тепер експерти за станом здоров'я населення мають намір з'ясувати, за яких обставин люди з групи ризику повинні отримувати профілактичний комплекс лікування і як краще всього проінформувати їх про це і зробити його доступним для них, повідомив директор підрозділу по відвертанню ВІЛ/СНІДУ Джонатан Мермин

"Питання, на які належить відповісти, включають те, наскільки не заражені вірусом люди будуть готові щодня приймати пігулки поза контролем у рамках клінічного дослідження, як будуть покриті витрати і де їм належить їх отримувати - в пунктах первинної медичної допомоги, клініках, що спеціалізуються на лікуванні ВІЛ, або у іншому місці", - говориться в статті.


Джерело: Medlinks.ru