Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Ірина Акімова зустрілася з делегацією Об'єднаної програми ООН з питань ВІЛ/СНІДу

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України І.Акімова зустрілася з делегацією Об'єднаної програми ООН з питань ВІЛ/СНІДу, очолюваною заступником Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй, виконавчим директором ЮНЕЙДС Мішелем Сідібе. У зустрічі взяли участь керівник апарату виконавчого директора ЮНЕЙДС Віней Салдана, Регіональний директор ЮНЕЙДС для країн Східної Європи та Центральної Азії Жан-Елі Малкін, координатор ЮНЕЙДС в Україні Яцек Тишко.


Під час зустрічі обговорені актуальні питання розвитку співробітництва України з провідною установою системи ООН, яка відповідає за розробку єдиної стратегії ООН із боротьби з ВІЛ/СНІДом та координацію процесу її реалізації, розподілу функцій між установами системи ООН.

Заступник Генерального секретаря ООН високо оцінив здобутки України у проведенні реформи системи охорони здоров'я та заходи, спрямовані на подолання ВІЛ-інфекції/СНІДу. За його словами, Україна продемонструвала вражаючу динаміку у боротьбі з цією чи не найнебезпечнішою хворобою людства, що дозволило визнати Україну регіональним лідером на пострадянському та східноєвропейському просторі, досвід якого заслуговує на системне поширення в інших країнах Європи, а також державах Африканського континенту, страждаючих від епідемії ВІЛ/СНІД.

За словами заступника Генерального секретаря ООН, Україна протягом багатьох років є одним із найактивніших учасників міжнародного співробітництва, спрямованого на подолання ВІЛ-інфекції/СНІДу, виступивши співініціатором Спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН з метою розгляду проблеми ВІЛ/СНІД в усіх її аспектах (червень 2001 р.), взявши активну участь у створенні Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та увійшовши до першого складу його Правління.

Це високо оцінено світовою спільнотою - у 2013 р. Україну обрано до складу Координаційної ради ЮНЕЙДС на період 2014-2016 рр.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України І.Акімова висловила вдячність інститутам ООН за ефективну взаємодію та потужну фінансову підтримку, спрямовану на подолання ВІЛ-інфекції/СНІДу, і висловила сподівання на продовження і розширення співпраці з ЮНЕЙДС, зокрема у рамках Спільної програми ООН з підтримки заходів з протидії СНІДу на 2012-2016 рр., яка базується на національних цілях забезпечення універсального доступу до профілактики, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД та є важливим інструментом координації дій інших програм та фондів ООН у сфері боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу в Україні (Програми розвитку ООН, Фонду ООН у галузі народонаселення, Дитячого фонду ООН, Управління ООН з наркотиків та злочинності).

ДЖЕРЕЛО: dssz.gov.ua