Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Друга національна конференція з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу «За кожне життя – разом!», 24-26 жовтня 2013 р.

 24-26 жовтня 2013 року у м. Києві пройшла Друга національна науково-практична конференція з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу “За кожне життя – разом!”. Ключовими напрямками для обговорення на конференції були:

1) вплив епідемії ВІЛ-інфекції на демографічний та економічний потенціал країни;

2) консультування і тестування на ВІЛ;

3) медичний нагляд за перебігом епідемії;

4) антиретровірусне лікування та оцінка його ефективності.


У відкритті конференції взяли участь Міністр охорони здоров’я України Раїса Василівна Богатирьова та Виконавчий директор Об’єднаної програми ООН з протидії ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС), заступник Генерального секретаря ООН Мішель Сідібе.

У роботі конференції беруть участь керівник офісу ВООЗ в Україні Доріт Ніцан Калускі, регіональний директор ЮНЕЙДС для країн Східної Європи та Центральної Азії Жан-Елі Малкін, регіональний менеджер програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в країнах Східної Європи та Центральної Азії Ніколя Канто, керівники офісів агенцій ООН в Україні.

Спеціально запрошені доповідачі:
1) Меґ Догерті, координатор з питань лікування та догляду ВІЛ/СНІД Департаменту з ВІЛ/СНІДу ВООЗ: “Нове консолідоване керівництво з лікування ВІЛ: системний огляд та основні рекомендації”;
2) Паоло Беллі, лідер сектору людського розвитку Представництва Світового банку в Україні: “Шляхи підвищення економічної ефективності діяльності закладів охорони здоров’я, які надають послуги з лікування ВІЛ-інфікованим”;
3) Мартін Донах’ю, програмний менеджер відділу ВІЛ/СНІДу, ІПСШ та вірусних гепатитів Європейського регіонального бюро ВООЗ: “Новий глобальний підхід до лікування ВІЛ-інфекції: результати, вплив та можливості”;
4) Анна Жакович, менеджер з адвокації та партнерства Фундації Анти-СНІД США (AHF): “Лікування як профілактика. Чи буде це працювати в Україні?”;
5) Деніель Дерроу де Мора, старший технічний радник проекту RESPOND: “Нереалізований потенціал консультування й тестування у профілактиці та лікуванні ВІЛ-інфекції: найкращий світовий досвід і постійні виклики”.

Державна установа “Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я Україні”, яка здійснює координацію програмної діяльності у сфері протидії ВІЛ/СНІД, бере активну участь у підготовці та роботі Другої національної науково-практичної конференції з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу «За кожне життя – разом!» як основний реципієнт гранту Глобального фонду, за кошти якого частково фінансується захід.

Під час виступу на відкритті конференції Міністр охорони здоров’я Р.В.Богатирьова зазначила, що одним з найбільш важливих державних пріоритетів в Україні є необхідність зупинити поширення ВІЛ/СНІДу до 2015 року відповідно до Політичних декларацій ООН з ВІЛ/СНІДу. Для досягнення цієї мети ключовим є активне сприяння інтегруванню та поєднанню національних програм з ВІЛ/СНІДу з більш широким порядком денним у сфері охорони громадського здоров’я. В умовах обмеженого фінансування необхідно визначити розширення антиретровірусної терапії як один з головних пріоритетів.

У своїй доповіді Виконавчий директор UNAIDS Мішель Сідібе наголосив, що доступ до АРТ - це не тільки питання протидії ВІЛ/СНІД, але й великою мірою питання соціальної справедливості та перерозподілу можливостей у суспільстві.

«Ще кілька років тому назад Україна була епіцентром ВІЛ-інфекції в Східній Європі та Центральній Азії. Тоді ніхто не міг повірити, що завдяки сильному державному лідерству ви зможете рухатися від відчаю до надії, долаючи всі бар'єри та об'єднуючи зусилля заради спільної мети. Сьогодні Україна є прикладом для Східної Європи та Центральної Азії, оскільки саме тут вперше в регіоні були впроваджені інтервенції засновані на методах доказової медицини. Це «вікно можливостей» для України та нагода продемонструвати своє лідерство в регіоні, повністю змінивши траєкторію розвитку епідемії у сусідніх країнах, будуючи нашу відповідь на епідемію на наукових фактах. Цей екстраординарний момент вимагає від нас не тільки забезпечити людей ліками, але і відновити їхню гідність, забезпечити повагу до них та усунути дискримінацію та стигму. Неймовірно важливо використати це «вікно можливостей» не тільки для того, щоб побороти епідемію ВІЛ-інфекції, але передусім щоб змінити суспільство на краще»- зауважив Мішель Сідібе.

В другий день конференції, 25 жовтня 2013 року Директор ДУ “Український центр контролю за соцхворобами МОЗ Україні”, професор Н.М.Нізова присвятила свій виступ на пленарному засіданні перспективам ресурсного забезпечення розширеного доступу до лікування в Україні.

Професор Н.М.Нізова зауважила, що головним пріоритетом у протидії ВІЛ-інфекції є забезпечення розширення доступу до АРТ та сталості послуг шляхом їх інтеграції, міжсекторальної координації та підготовки фахівців.

Фахівці ДУ “Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України” презентують досвід та позицію центру під час пленарних та секційних засідань конференції:
1) А.М. Щербінська: “25 років епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні: оцінка ефективності епідеміологічного нагляду”;
2) Н.М. Нізова: “Перспективи розвитку лабораторної системи супроводу перебігу ВІЛ-інфекції та лікування в умовах децентралізації АРТ в Україні”;
3) Я.В. Соболєва та К.В. Воронова: “Ефективність системи моніторингу лікування на сучасному етапі епідемії ВІЛ-інфекції в Україні”;
4) І.В. Кузін: “Концепція електронної системи моніторингу ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні”;
5) В.А. Марциновська: “Профілактичні програми серед груп найвищого ризику щодо інфікування ВІЛ, які реалізуються в Україні: сучасний стан та стратегічні напрямки досягнення ефективної диспансеризації”;
6) М.Г. Люльчук: “Національна стратегія впровадження моніторингу резистентності ВІЛ в Україні”;
7) І.В. Андріанова та Н.О. Бабій: “Рання діагностика ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-інфікованим жінками: проблеми та перспективи”.

Конференція зібрала більше ніж триста учасників з усіх регіонів України, в тому числі головних лікарів та фахівців служби СНІДу, які виступають у програмі секційних засідань (М.П. Дейкун, І.А. Матковський, І.С. Миронюк, О.В. Юрченко, В.М. Павленко, Т.В. Горячева, О.Д. Петровська, О.В.Юрченко).

Серед учасників конференції також представники Глобального фонду та міжнародних партнерських проектів і програм, які надають Україні фінансову та технічну допомогу у протидії ВІЛ-інфекції.

ДЖЕРЕЛО: ucdc.gov.ua