Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

ВІЛ: ЗДАВАТИ ТЕСТ ХОЧА Б РАЗ НА РІК МАЄ КОЖЕН!

 «Якщо Україна прагне у Європу і бажає змін, то кожний має почати втілювати ці зміни у своєму житті. Ми закликаємо українців закласти основу традиції – регулярно, хоча б раз на рік, здавати тест на ВІЛ. Це має стати звичним, як проходити щорічний медогляд. Це має стати нормою! Знання свого статусу допоможе врятувати життя людини і вберегти його близьких від епідемії», - зауважив Федоров.

«Сьогодні ВІЛ – це не проблема вразливих груп: людей, що вживають наркотики або жінок секс-бізнесу. Сьогодні у групі ризику усі люди, котрі хоча б раз мали незахищений секс, робили татуювання або проходили медичні маніпуляції», - сказав Олександр Юрченко, головний лікар Київського міського центру по профілактиці та боротьбі зі СНІДом – під час тестування у супермаркетах ми виявляли ВІЛ-статус сімейних пар, молодих людей, що не вживають наркотики. У таких людей, котрі і не підозрювали про вірус імунодефіциту у їхній крові, у тих, котрі б не пішли здавати тест на ВІЛ у лікарні».

Нещодавно в одному з супермаркетів тестування на ВІЛ пройшло 944 людини. Позитивним статус виявився у десятьох, шість з них дізналися про це вперше. Фронтмен української групи Social Classes Артем Бурба відкрито пройшов експрес тестування на ВІЛ під прицілом фото і відеокамер.

"Я зважився на такий крок, бо вважаю, що знання свого ВІЛ-статусу дає мені впевненість у завтрашньому дні і надихає інших людей на подібну активність. Зізнаюся - це було дуже хвилююче для мене, але я знаю, що роблю корисну справу як для себе, так і для суспільства ", - сказав Артем Бурба.

Джерело: http://rusinfo.info