Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Темпи розповсюдження захворюваності на ВІЛ/СНІД в Україні протягом 2011 року знизились.

Темпи розповсюдження захворюваності на ВІЛ/СНІД в Україні протягом 2011 року знизились.

Про це заявила голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна, повідомили у прес-службі відомства.

Зокрема, під час проведення акції присвяченої Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, представники національних та міжнародних громадських організацій відзначили ті позитивні зрушення, яких вдалося досягти Україні завдяки принципу партнерства державних органів влади та неурядових структур. 

 «Результати роботи у 2011 році дають нам можливість говорити про те, що на сьогодні в Україні темпи приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію у порівнянні з минулим знизилися,

Це свідчить про те, що ми маємо позитивну тенденцію, яка, за умови виконання поставлених завдань на наступний рік, дозволить суттєво вплинути на епідемію», - наголосила Т. Александріна.

Вона підкреслила, що якщо в 2010 році, у порівнянні з 2009 роком, темп приросту складав 3,3%, то в 2011 році очікується, що темп приросту цього показника складе 0,3%, а кількість нових випадків ВІЛ-інфекції – 20 550 (44,8 на 100 тис. населення).

У 2011 році досягнуто економії коштів у процесі тендерних закупівель за рахунок зниження цін на антиретровірусні препарати (АРВ-препарати). Обсяги зекономлених коштів дадуть можливість протягом наступного півріччя забезпечити лікуванням усіх пацієнтів, які цього потребують, повідомила голова Держслужби соцзахворювань.

В уряді також повідомили, що станом на 1 листопада 2011 року, починаючи з 1987 року, в Україні зареєстровано 198 817 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян. Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих осіб відноситься до вікової групи 25-49 років (64%).

З метою подолання інфекції в Україні діє «Загальнодержавна програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки».

В Україні працюють 27 регіональних центрів СНІДу, 14 - міських (обласного підпорядкування). В регіональних центрах СНІДу працює 2084  фахівців, в тому числі: лікарів - 564; середнього медичного персоналу – 669; молодшого медичного персоналу – 342; іншого персоналу – 509. Для здійснення скринінгу на антитіла до ВІЛ в країні діє 102 лабораторії. В Україні також функціонує 755 кабінетів «Довіра» або кабінетів, які виконують їх функції.