Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

В Україні проведено консультацію з питань розширення доступу послуг до профілактики та лікування ВІЛ-інфекції для споживачів ін’єкційних наркотиків

 У столиці України відбулася дводенна Консультація з питань покращення надання послуг з профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки для споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН). На ній обговорюються механізми та практичні підходи для забезпечення системності та сталості відповідних послуг для СІН, зокрема в контексті реалізації нової Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Учасники заходу також мають на меті розробити «дорожньої карти» з планом дій щодо розширення доступу до спектру ВІЛ-орієнтованих послуг для наркозалежних осіб, яка б враховувала елемент оптимізації бюджетних вкладень.

Участь у консультаціях взяли Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Качур, Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна, директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України» Наталія Нізова, представник Центру контролю та профілактики захворювань (Атланта, США) Айрін Бенеч, Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» Володимир Жовтяк, регіональний директор Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) у Східній Європі і Центральній Азії Жан-Елі Малкін, а також головні лікарі регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, члени інших державних установ, громадських організацій та міжнародні експерти.
В ході консультацій представлено нинішні показники та тенденції в Україні, що стосуються впровадження спектру медичних та соціальних послуг для СІН, аналізу можливостей країни в питанні стабільності та  безперервності послуг.
Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Качур зазначив, що консультація є надзвичайно важливим та актуальним заходом, особливо, враховуючи зростаючу роль держави в питанні впровадження програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та поступовому скороченні донорської допомоги. В Загальнодержавній програмі на 2014-2018 роки передбачений механізм поступового переведення проектів та програм, що підтримуються за рахунок донорських коштів, в русло бюджетного фінансування.
За словами Голови Держслужби України соцзахворювань Тетяни Александріної, на сьогодні Україна побудувала організаційно правове підґрунтя для виконання зазначених цілей і демонструє готовність зміцнити досягнуті епідемічні успіхи.
«Сьогоднішнє обговорення дозволить сформувати рекомендації щодо подальшої співпраці між державою та громадськістю в питанні подальших алгоритмів надання послуг для СІН, зокрема, в контексті їх інтеграції та децентралізації. Оскільки ми повинні розглядати якість та доступність цілого комплексу послуг для наркозалежних пацієнтів: здійснення замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), програм зменшення шкоди, лікування ВІЛ-інфекції, туберкульозу, вірусних гетатитів тощо. Необхідно врахувати усі існуючі ризики та перепони, які можуть стати причиною переривання послуги. Йдеться про вирішення фінансових та кадрових питань, залучення фахівців первинної ланки та громадських організацій», - повідомила Т.Александріна.
Консультація проходили у формі інтерактивних обговорень та робочих груп, кінцевою метою роботи в яких і стала розробка «дорожньої карти» з планом дій з розширення доступу до послуг з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції, догляду та підтримки тощо. Також предметами дискусії стало впровадження наступних напрямів: програми обміну шприців, ЗПТ, тестування та консультування, антиретровірусної терапії, діагностики, профілактики та лікування туберкульозу, та надання так званих наскрізних послуг.

http://dssz.gov.ua/