Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ відзначає позитивні результати реалізації національної програми протидії ВІЛ/СНІДу у 2009-2013 роках

 Представники Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ відзначають значні досягнення в рамках Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки. За роки виконання програми відбулося суттєве розширення доступу ВІЛ-позитивних громадян до життєво необхідної антиретровірусної терапії та здешевлення препаратів для лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу. Якщо у 2009 році вартість річного курсу антиретровірусної терапії коштувала 534 дол, то у 2013 році ціна ліків склала 204 дол: вартість лікування за п’ять років зменшилася більш як удвічі. Про це під час підсумкової Колегії Держслужби України соцзахворювань повідомив голова координаційної ради Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мереже людей, які живуть з ВІЛ» Володимир Жовтяк.

«Розширення доступу до лікування АРТ у 2012-2013 роках дало значні позитивні результати: вперше в історії боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції в Україні зафіксовано зниження нових випадків СНІДу на 7% та зниження кількості випадків смертей більш як на 10%. Для най це є найголовнішим здобутком програми та результатом партнерської роботи. Адже якщо на початок програми лише 15 871 пацієнт отримував антиретровірусну терапію, то по завершенні – у 2013 році - кількість пацієнтів на лікуванні зросла до 55 784», - відзначив він.
Заступник Голови Держслужби України соцзахворювань Олена Єщенко зазначила, що «проект нової загальнодержавної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки передбачає поступове збільшення кількості пацієнтів, охоплених антиретровірусною терапією. За умови повноцінного фінансування програми у 2018 році майже 120 тисяч ВІЛ-інфікованих осіб отримуватимуть антиретровірусну терапію. Лише за умови зміцнення позицій щодо розширення лікування, яке впливає на якість життя і є дієвим методом профілактики передачі ВІЛ-інфекції, вдасться зберегти вплив на епідемію та досягти більш масштабних зрушень».
Також під час колегії представлено інформацію щодо впровадження програми гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією «Всеукраїнською мережею ЛЖВ», яка забезпечила надання послуг соціально психологічного супроводу для ВІЛ-інфікованих осіб. Якщо у 2009 році відповідним спектром послуг було охоплено 24,3 тис людей, які живуть з ВІЛ, то на кінець 2013 року їх кількість зросла до 71,4 тис осіб.
«Тісна співпраця центрів профілактики та боротьби зі СНІДом та неурядових організацій дала змогу налагодити чітку переадресацію пацієнта в межах програм догляду та підтримки та отримання ВІЛ-позитивними більш повного спектру послуг. Це сприяє підвищенню прихильності хворого до лікування та, по суті, рятує йому життя. Кошти гранту Глобального фонду дозволили здійснити ряд заходів, які не фінансувалися за рахунок державного бюджету. Йдеться про забезпечення проведення діагностики туберкульозу для більш як 49 тисяч людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), лікування та профілактику опортуністичних інфекцій для 17 тисяч ЛЖВ тощо», - повідомив представник Мережі.
Також констатовано поступове зниження рівня стигми та дискримінаційних проявів стосовно ВІЛ-інфікованих громадян. Зокрема, в середовищі медичних працівників випадки проявів стигми зменшилися вполовину. За результатами дослідження «Моніторинг доступності та якості медичних послуг для ЛЖВ в регіональних СНІД-центрах з точки зору пацієнта», яке проводилося у листопаді 2013 року, 80% ВІЛ-позитивних пацієнтів відзначають доброзичливе ставлення до них медичного персоналу.
В.Жовтяк також звернув увагу присутніх на покращення стану здоров’я ВІЛ-позитивних людей, підвищення рівня правових знань, соціальної адаптації, збільшення можливостей для працевлаштування чи освіти.
 
http://dssz.gov.ua/