Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Інформація щодо забезпечення фінансування заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 рік

 Фінансування Програми планується здійснювати за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, а також з інших джерел.

Проект Закону «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки» проходить повторне погодження. Наразі проект документу погоджено усіма обласними державними адміністраціями, Національною академією медичних наук України, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, Спільним представницьким органом всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань та зацікавленими міністерствами та відомствами, крім Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціальної політики України.

Головними завданнями п’ятирічної програми системної протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу стане закріплення та посилення позитивних зрушень, яких на сьогодні досягнуто в країні в результаті багаторічної системної роботи державних та громадських організацій, а також міжнародних партнерів. В основі законопроекту закладено зниження рівня захворюваності та смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом надання якісних і доступних медичних послуг, насамперед серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, а також послуг із лікування, догляду і підтримки людей, які живуть із ВІЛ.

Фінансування Програми планується здійснювати за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, а також з інших джерел. Орієнтовний обсяг фінансування на п'ять років становить 6,4 млрд грн. Обсяг фінансування Програми з державного бюджету буде визначатися щороку, відповідно до конкретних завдань та наявних коштів. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» обсяги фінансування заходів проекту Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки складають 283 399,15 тис грн., з них на лікарські засоби 217 429,10 тис грн., вироби медичного призначення 65 970,05 тис грн., зазначений обсяг видатків складає лише 38,5% від обсягів коштів, передбачених проектом Програми та не передбачає виділення коштів для АР Крим та м. Севастополя.

Зважаючи на результати попереднього аналізу заявок регіонів на лікарські засоби, доведені обсяги видатків значно ускладнюють процес розширення лікування відповідно до цифр Комплексного плану розширення доступу населення до профілактики ВІЛ-інфекції, діагностики, лікування, догляду та підтримки хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД в Україні на 2014 рік.

У зв’язку із цим, Держслужба України соцзахворювань звернулася до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України з пропозицією проведення спільної наради щодо погодження оптимальних видатків, які забезпечили б лікування існуючих пацієнтів та дозволили розпочати антиретровірусну терапію для пацієнтів, які перебувають на обліку в центрах профілактики та боротьби зі СНІДом і яким встановлено відповідні клінічні показання.

 

http://dssz.gov.ua/