Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

ЩО РОБИТИ, ЩОБ УНИКНУТИ ІНФІКУВАННЯ ГЕПАТИТОМ

 Заразитися можна при проведенні пірсингу, татуажу, голкорефлексотерапії, в косметичних салонах (манікюр, педикюр, проколювання вух та ін.), при наданні стоматологічної допомоги, при хірургічних втручаннях, при використанні інструментів, забрудненими кров»ю хворого на гепатит чи носія, а також при спільному використанні бритв, манікюрних наборів і навіть зубних щіток (коли щітка забруднена інфікованою кров’ю). Високий ризик інфікування у місцях позбавлення волі. Якщо грубо порушуються санітарні норми, то місцем інфікування може стати будь-який кабінет, де проводяться медичні маніпуляції. 

Медичний персонал може інфікуватися безпосередньо  на работі, при проведенні маніпуляцій, при травмах під час роботи з інфікованою кров’ю та її компонентами, під час операцій, при необережному поводженні із забрудненими інструментами, при лабораторних аваріях. Ризик захворювання вірусними гепатитами В і С при медичних маніпуляціях зберігається і в розвинених країнах. 
Основний механізм зараження через кров. Найчастіше інфікування відбувається при переливанні крові, яка містить вірус гепатиту. Високий відсоток інфікованості (у 20 разів вище ніж у здорових людей) мають хворі які перебувають на постійному гемодіалізі. Навіть один контакт з кров’ю чи іншими інфікованими матеріалами може спричинити захворювання. 
Вірусні гепатити В і С не передаються повітряно-краплинним шляхом (при розмові, чханні, із слиною), при потисканні рук хворої людини, при користуванні загальним посудом, з їжею чи напоями. Передача інфекції в побуті обов’язково відбувається шляхом попадання частинок крові від хворого або носія іншій особі при пошкоджених шкірних покровах  (порізи, травми, тріщини). Хворі та носії не повинні бути ізольованими від членів сім’ї і суспільства, їм не потрібно створювати особливі умови праці, обмежувати або відсторонювати їх від навчання, догляду за дітьми тільки тому, що вони інфіковані. Переривання природних шляхів передачі вірусного гепатиту В забезпечують наступні санітарно-гігієнічні заходи: індивідуалізація усіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання, виконання правил особистої гігієни, попередження мікротравм у побуті та на виробництві. Якщо ви прийшли в будь-який медичний заклад, звертайте увагу щоб усі потенційно небезпечні маніпуляції проводилися одноразовими інструментами. Добре подумайте перед тим як піти і зробити татуювання або пірсинг, дивіться куди і до кого ви йдете. Перед виконанням цих маніпуляцій майстер повинен добре вимити руки з милом, обробити їх антисептиком, натягнути одноразові рукавички.Єдиний шлях профілактики інфікування вірусами гепатиту В і С – це підвищена обережність, необхідно уникати процедур з використанням предметів необроблених дезінфікуючими засобами. З метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати  індивідуальні засоби захисту. Попередження професійних заражень в лікувально-профілактичних установах досягають неухильним дотриманням правил протиепідемічного режиму, особливо в гемодіалізних, хірургічних, лабораторних та інших відділеннях, в яких персонал часто має контакт з кров'ю. При виконанні будь-яких парентеральних втручань та процедур обов'язково використовують гумові рукавички. Враховуючи різноманіття шляхів передачі вірусного гепатиту В, єдиний дієвий засіб профілактики - вакцинація. Календар щеплень  передбачає проведення планових щеплень дітям першого року, рекомендоване проведення  щеплень проти гепатиту В медичним працівникам, військовослужбовцям,  пожежникам, персоналу та пацієнтам закритих закладів; персоналу сфери послуг (перукарям, персоналу салонів краси, масажистам); особам, які вживають наркотичні речовини довенно; тим, хто  часто змінює сексуальних партнерів; хворим на хронічні та онкологічні захворювання, з хронічною печінковою недостатністю; особам, які подорожують до регіонів з високою захворюваністю щодо гепатиту В.

Джерело: http://lvivexpres.com