Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

До Уніфікованого клінічного протоколу за темою "Туберкульоз" внесено зміни

 Робочою групою внесено зміни до Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги за темою "Туберкульоз".

З прийняттям змін Україна забезпечить виконання однієї з ключових вимог Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією для відновлення фінансування в рамках реалізації грантової угоди за компонентом „ Туберкульоз” в Україні. 

Відповідне рішення було ухвалено під час наради в Міністерстві охорони здоров’я України під головуванням заступника Міністра Наталії Лісневської.
Участь в обговоренні питань, пов’язаних з вирішенням проблем подальшого впровадження гранту, взяли представники Держслужби України соцзахворювань, ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», ДУ "Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г.Яновського НАМН України", Всесвітньої організації охорони здоров’я, USAID, UNAIDS, Центрів контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США, Благодійного фонду «Розвиток України» та ін.
В оновленій версії протоколу регламентовано процес контрольованого лікування туберкульозу для усіх пацієнтів, посилено вимоги щодо дотримання інфекційного контролю під час проведення лікувально-діагностичних процедур, додано вимогу щодо недопущення  призначення неповноцінних схем лікування. Зміни до протоколу відповідають рекомендаціям ВООЗ та забезпечують впровадження сучасних ефективних засад громадського здоров'я у протидії туберкульозу.
Оновлена версія протоколу дозволить розпочати лікування хворих на туберкульоз через 3-5 днів після проведення обстеження шляхом застосування молекулярно-генетичної діагностики та забезпечити лікування туберкульозу в амбулаторних умовах.
Очікується, що Глобальний фонд відновить свою програму та візьме на себе зобов’язання  забезпечити лікування найбільш епідемічно небезпечних хворих.
Кошти Глобального фонду можуть бути використані на фінансування лікування: у 2014 році  - для 3136 хворих, у 2015 році – для 5252, у 2016 році – 5252 хворих на мультирезистентний туберкульоз в Україні. Це складає приблизно 40% від розрахункової кількості випадків такої форми туберкульозу.

Джерело: http://dssz.gov.ua/