Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

"Туберкульоз: знай, стережись, не бійся"

 Вважається, що більша частина населення України до 14 річного віку вже інфікована туберкульозом. Це не обов’язково означає, що ці люди захворіють на активний туберкульоз. Проте ризик значно збільшується, якщо імунна система людини послаблена стресом, соціальними негараздами, поганим харчуванням, чи погіршенням умов проживання.

У фільмі наводяться ознаки хвороби, при наявності яких слід терміново звернутися до лікаря, та даються корисні поради із профілактики захворювання.

Важливо знати, що туберкульоз виліковний, і чим раніше виявлене захворювання, тим більше в людини шансів на швидше й цілковите одужання. Про це свідчать історії людей, які розповідають глядачам, як свого часу перехворіли  на туберкульоз, проте завершили повний курс лікування і знову живуть повноцінним життям. Серед героїв фільму - Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі, у житті якого також був епізод особистої зустрічі із цією хворобою.

"Зверніться до лікаря, якщо відчуваєте ознаки, що можуть бути симптомами туберкульозу, - радить керівник офісу здоров'я Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Чарльз Лерман. - Якщо це виявиться туберкульоз, лікар призначить вам лікування, якщо ні - ви зможете бути спокійні."

Туберкульоз – всього лиш одне із захворювань, у сучасної медицини є великий арсенал засобів, щоб дати людині достатньо шансів на повне одужання.

Проект створив також розширену версію фільму, рекомендовану для трансляції на моніторах медичних закладів, що надають протитуберкульозні послуги. Ця версія триває 18 хв. і включає такі додаткові розділи, як лікування туберкульозу під безпосереднім наглядом медпрацівника та правила збору мокротиння. Переглянути розширену версію відео можна за посиланнямhttp://youtu.be/u7Z93qRPl7M або http://youtu.be/WEl9ayId7PQ

 

Джерело: http://ucdc.gov.ua/