Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Відповідь на епідемію ВІЛ/СНІД після 2015 року: 37-е Засідання Координаційної Ради ЮНЕЙДС

 26-28 жовтня 2105 року  у м. Женева, Швейцарія відбувається 37-ме засідання Координаційної ради Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС), метою якого є обговорення питань протидії ВІЛ/СНІД в контексті розробки  стратегії дій ООН на період після 2015 року.

 
Впродовж відкриття засідання виконавчий директор програми ЮНЕЙДС Мішель Сідібе вказав на прогрес, якого вдалося досягти у протидії епідемії СНІДу, та окреслив виклики і можливості прискореного подолання епідемії ВІЛ/СНІДу до 2030 року. Він підкреслив важливість  дотримання Цілей сталого розвитку на наступні 15 років, які були нещодавно затверджені на Генеральній Асамблеї ООН, а саме – зупинити таку загрозу здоров’ю людства як СНІД.
 
Майбутнє розвитку епідемії  ВІЛ/СНІДу значною мірою залежить від посилення інвестицій та активізації національних зусиль у лікування та профілактику захворювання протягом наступних 5 років,  тому що зворотній відлік до 2030 року вже почався, і без прискореної відповіді на епідемію світ заплатить  надвелику ціну не тільки коштом національних бюджетів, але й ціною людського життя. Доповідачі у своїх виступах не оминули тему дискримінації, адже окрім протидії захворюванню, великі зусилля мають бути направлені на  боротьбу з дискримінацією, забобонами,  упередженим ставленням до ВІЛ-інфікованих осіб не тільки серед звичайних громадян, але й у лікарнях, поліції та судових установах.  Відновлення соціальної справедливості та збереження людської гідності, навіть, найбільш маргіналізованих груп населення, є одним зі стратегічних напрямків, окреслених ЮНЕЙДС, тому що захист прав людини та універсальний доступ до послуг з лікування, профілактики, догляду та підтримки забезпечить завершення епідемії ВІЛ/СНІДу.
 
Окрема  тематична сесія засідання була присвячена національній відповідальності та глобальній солідарності щодо ефективної  та сталої відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД після 2015 року. Важливими питаннями, які були розглянуті під час засідання Координаційної ради стали: огляд стратегії ЮНЕЙДС на 2016-2021 роки, обговорення ситуації з ВІЛ в закладах пенітенціарних систем та інших закритих установах, а також обрання складу Координаційної ради на 2016 рік. За результатами засідання було затверджено структуру об’єднаного бюджету на період 2016-2021 років, а також розроблено стратегію розширення державного внутрішнього фінансування програм задля забезпечення комплексної і сталої відповіді епідемії ВІЛ з урахуванням потреб ключових груп населення та груп ризику.
 
37-е засідання Координаційної ради  ЮНЕЙДС відбувалося під керівництвом Голови Координаційної ради  ЮНЕЙДС у 2015 році Міністра охорони здоров’я та догляду за дітьми Зімбабве  Девіда Париринятва. До складу делегації від України ввійшли Постійний представник України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Юрій Клименко, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» професор Наталія Нізова та постійні представники України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях Діна Мартіна, Ксенія Коваль, Катерина Собко-Нестерук.