Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Результати проведеного тестування національними та міжнародними організаціями, в рамках заходів, присвячених міжнародному дню боротьби зі СНІДом

 В рамках заходів, присвячених міжнародному дню боротьби зі СНІДом, з 27 листопада по 01 грудня 2015 р. у восьми регіонах країни було організовано безкоштовне добровільне консультування та тестування усіх бажаючих осіб на наявність маркерів ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів В та С (ВГВ та ВГС). Загалом, тестуванням було охоплено понад 6.5 тисяч осіб. Додатково, в міжнародний день боротьби зі СНІДом, було забезпечено функціонування мобільних амбулаторій та кабінетів «Довіра» в усіх обласних центрах країни за подовженим графіком.

 
Заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні пан Вольфганг Біндзайль, Міністр охорони здоров’я України пан Олександр Квіташвілі, Регіональний директор GIZ в Україні та в Республіці Білорусь пані Сабіне Мюллер, Регіональний директор ЮНЕЙДС у країнах Східної Європи та Центральної Азії пан Віней Салдана, Директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» професор Наталія Нізова, Директор Ашан Україна пан Мішель Ларівьєр, а також Посол доброї волі ЮНЕЙДС у Східній Європі та Центральній Азії пані Віра Брежнєва 27 листопада 2015 р. презентували на прес-конференції в прес-центрі УНІАН відкриття нової хвилі спільної інформаційної кампанії з профілактики ВІЛ в Україні під гаслом «Не Дай СНІДу Шанс!».
 
У десяти гіпермаркетах AШАН у містах – Київ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Одеса та Львів – 28 листопада 2015 р. з 12.00 до 18.00 для 3 069 осіб було проведено безкоштовне добровільне і анонімне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс. Також, в ході акції, розповсюджувалися тематичні інформаційні матеріали та відбулися інтерактивні освітньо-профілактичні заходи за участю молоді та студентів.
 
За підсумками акції у 23 осіб (0.9 %) виявлено позитивні результати тестування на ВІЛ-інфекцію, у 21 (0.7 %) – на сифіліс, у 27 (1.0 %) – на ВГВ та у 67 (2.5 %) – на ВГС. Найвищу поширеність ВІЛ зафіксовано у м. Одесі (1,2%) та м. Кривий Ріг (2,2%), тобто в регіонах з традиційно високими рівнями поширеності ВІЛ-інфекції.
 
В 5 містах – Вінниця, Дніпропетровськ, Київ, Кривий Ріг, Ірпінь – за ініціативи МБФ «Альянс громадського здоров’я» було протестовано на вокзалах 564 особи серед яких 11 (1.9 %) – з позитивними результатами тестування на ВІЛ-інфекцію. При додатковому обстеженні проб крові від 92-х осіб за допомогою ІФА у 7 осіб виявлено ВГС (7,6%) та у 1 особи - ВГВ (1,1%).
 
Фундація АнтиСНІД США у Україні (AHF-Україна) підтримала акцію та провели тестування в 3 областях (Київська, Одеська, Черкаська) країни та м. Києві. Всього обстежено 3 106 осіб, 62 з яких виявились ВІЛ-позитивними (2 %).
 
Слід підкреслити, що серед осіб які пройшли тестування на вокзалах виявилося майже вдвічі більше осіб з ВІЛ-інфекцією та майже втричі – осіб з вірусним гепатитом С, що опосередковано свідчить про більшу кількість серед них як представників груп ризику (зокрема – СІН), так і осіб, що мігрують.
 
Отримані дані будуть розглянути на засіданні Комітету з програмних питань Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Також, в ході обговорення буде розроблено відповідний проект плану заходів для наступного затвердження на засіданні Національної ради та інформування Кабінету міністрів та Адміністрації Президента України.
 
http://ucdc.gov.ua