Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Смертність у хворих з ВІЛ/СНІД зменшується

Кожного року смертей, спричинених ВІЛ/СНІДом, стає менше. Проте у 74 країнах світу кількість нових штамів ВІЛ-інфекції все ще зростає.
 
Такими були підсумки нового дослідження, опублікованого американськими вченими у виданні TheLancetHIVта представленим 19 липня на 21-ій Міжнародній конференції зі СНІДу (AIDS 2016), що відбувається 18-22 липня в м. Дурбан у Південній Африці.
 
У 2015 році смертність від ВІЛ/СНІДу скоротилась до 1,2 млн осіб на рік, порівняно з 2005 р., коли було зареєстровано близько 1,8 млн смертей. Впродовж останнього десятиліття щороку стабільно з’являлось 2,5 млн нових штамів ВІЛ, хоча це був помітний спад у порівнянні з найвищим показником – 3,3 млн у 1997 році.
 
Згідно з результатами дослідження, кожного року у світі нових різновидів ВІЛ-інфекції стає всього на 0,7%  менше (2005 – 2015 рр.), порівняно з показником, що складав 2,7 % у 1997 – 2005 рр.
 
Тропічна Африка продовжує бути найгарячішим регіоном розповсюдження інфекції, оскільки саме тут концентруються ¾ усіх нових штамів ВІЛ – 1,8 млн у 2015 р. Минулого року на південну Азію припало 8,5% (212, 5 тис.) нових інфекцій, на  південно-східну Азію – 4,7 % (117, 5 тис.), а також 2,3% (57, 5 тис.) нових штамів з’являлося у східній Азії.  
 
У період між 2005 та 2015 роками, кількість  ВІЛ-інфікованих, які проходили антиретровірусну терапію значно зросла: з 6,4% до 38% серед чоловіків та з 3,3% до 42% серед жінок.
 
Кожна країна-член ООН до 2020 зобов’язалася забезпечити лікуванням антиретровірусними препаратам 81% ВІЛ-інфікованих серед свого населення. На жаль, більшість країн не вкладаються у строки. Проте дослідники зазначили, що чотири країни зараз близькі до цього результату: Швеція уже провела терапію серед 76% інфікованих, США, Нідерланди та Аргентина  сягнули позначки 70%. 
 
Один із авторів публікації Хайдонг Ванг, доцент Інституту вимірювання показників та оцінки здоров’я Вашингтонського університету сказав: «Незважаючи на те, що збільшення масштабів АТВ-терапії та заходів щодо попередження передавання вірусу від матері до дитини зіграло велику роль у збереженні людських життів, наші нові дослідження змальовують невтішну картину повільного прогресу у скороченні появи нових ВІЛ-інфекцій впродовж останніх десяти років».
 
Директор Інституту Крістофер Мюррей стверджує, що допомога у боротьбі з ВІЛ/СНІДом зараз не є активною, а ресурси для охорони здоров’я у багатьох малорозвинених країнах, скоріш за все, залишатимуться на тому ж рівні: «Таким чином, для досягнення цілі – перемоги над СНІДом до 2030 року, потрібні масштабні зусилля урядів та міжнародних організацій, аби щороку виділяти 36 мільярдів доларів на якісніші засоби діагностування та програми лікування, а також забезпечувати доступність антиретровірусних препаратів».
 
За матеріалами MedicineNet.com