Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Україна стала першою країною регіону, яку відвідали представники UNAIDS

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова прийняла делегацію Координаційної Ради Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) на чолі із заступником Виконавчого директора ЮНЕЙДС Джен Бигл. Участь у зустрічі взяла Голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна.

Під час зустрічі відбулося обговорення результатів, які Україна досягла у сфері протидії ВІЛ/СНІД за останні роки, та питань подальшої співпраці між нашою країною та ЮНЕЙДС. Як було зазначено на початку розмови, візит делегації Координаційної Ради ЮНЕЙДС в Україні є її першим візитом у регіон Східної Європи та Центральної Азії, і тому вкрай важливим як для нашої країни, так і для Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу.

«Ми високо цінуємо увагу до України з боку вашої організації, роль, яку вона відіграє у боротьбі з ВІЛ-інфекцією в усьому світі, та надаємо великого значення візиту делегації ЮНЕЙДС до України», – запевнила співрозмовників Раїса Богатирьова.

Віце-прем'єр-міністр зауважила, що саме рекомендації та стратегічні орієнтири, визначені ЮНЕЙДС, покладено в основу при плануванні заходів, які спрямовані на протидію поширенню ВІЛ-інфекції, та поінформувала представників Координаційної Ради ЮНЕЙДС про основні напрямки державної політики протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні.

Раїса Богатирьова наголосила на тому, що протидію ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні визначено як однин з пріоритетів державної політики у соціальній сфері, та звернула увагу на той факт, що «Україна має національну стратегію щодо подолання ВІЛ-інфекції/СНІДу, яка затверджена на законодавчому рівні як Загальнодержавна програма, є обов'язковою для виконання для усіх гілок державної влади та стосується як всього суспільства, так і кожного громадянина зокрема». Співвиконавцями програми є всі зацікавлені міністерства, органи місцевого самоврядування і навіть громадські організації, які є основними реципієнтами грантів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Віце-прем'єр-міністр повідомила співрозмовникам про те, що в Україні створено Національну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яка виконує роль координатора з цих питань та має статус дорадчого органу при Кабінеті Міністрів України. Для забезпечення її діяльності та з метою впровадження державної політики у напрямку протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу створено центральний орган виконавчої влади – Державну службу протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань.

Крім того, за словами Раїси Богатирьової, в Україні забезпечено ефективну діяльність 41 центру профілактики і боротьби зі СНІДом (27 регіональних та 14 – міських). Функції моніторингу розвитку ВІЛ-інфекції в країні, діяльність референс-лабораторії національного рівня та організаційно-методичну допомогу для регіональних центрів забезпечує державна установа національного рівня – Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом. «Нещодавно Міністерство охорони здоров’я прийняло рішення про надання нового приміщення Українському Центру профілактики і боротьби зі СНІДом, на базі якого планується створення Українського центру з контролю над захворюваністю на ВІЛ/СНІД, туберкульоз та інші інфекційні хвороби», – сказала Віце-прем'єр-міністр. «Ми робимо акцент на посиленні профілактики та формуванні прихильності до лікування найбільш вразливих груп населення», – додала вона.

З свого боку, представники ЮНЕЙДС констатували, що завдяки послідовним, системним та активним діям з подолання епідемії ВІЛ/СНІД, в Україні останнім часом спостерігаються позитивні тенденції в цьому напрямку. Серед основних досягнень у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні під час зустрічі відзначалося забезпечення стовідсоткового доступу до профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, ранньої діагностики ВІЛ-інфекції серед дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, післяконтактної профілактики інфікування ВІЛ за рахунок державного бюджету. В результаті проведеної роботи з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, звернули увагу учасники зустрічі, в Україні спостерігається суттєве зниження показника частоти передачі ВІЛ від матері до дитини – з 27,8% у 2001 році до 4,6% в 2010-му.

«І Президент, і Уряд України налаштовані на подальшу активну роботу в сфері досягнення Цілей розвитку тисячоліття за напрямком зупинення до 2015 року поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу і скорочення їх масштабів, – підкреслила Віце-прем’єр-міністр України. – У співпраці з неурядовими організаціями ми пришвидшимо рух у напрямку до тих результатів, на які розраховуємо». Раїса Богатирьова висловила вдячність представникам Координаційної Ради Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу, сподівання на продовження ефективного співробітництва з ЮНЕЙДС та переконання, що наслідком такого співробітництва стане стабілізація епідемічної ситуації щодо ВІЛ-інфекції як в Україні, так і у всьому світі.

Як зазначила під час зустрічі з представниками Програмної Координаційної Ради UNAIDS Тетяна Александріна: «За всі роки епідемії станом на початок липня цього року в Україні зареєстровано 212,8 тис випадків ВІЛ-інфекції, у тому числі 51,5 тис випадків захворювання на СНІД. Кількість померлих від СНІДу на сьогодні складає понад 26,6 тис, з них – 312 дітей. Як свідчать показники цьогорічного Гармонізованого звіту, поданого Україною до ООН, нашій країні вдалося досягнути прогресу в напрямку профілактичної роботи серед груп ризику. Зокрема, до 61% зросла кількість працівників комерційного сексу, охоплених профілактичними програмами, 95% споживачів ін’єкційних наркотиків повідомили про використання чистого інструментарію, 47,8% - про використання презервативів під час статевих стосунків».

За результатами першого півріччя 2012 року антиретровірусну терапію в Україні забезпечено 34 323 хворих на ВІЛ-інфекцію, з них – 2 458 дітей. До кінця 2012 року планується забезпечити АРТ більше 43 тисяч пацієнтів. Крім того, держава взяла на себе зобов’язання охопити АРВ-лікуванням за кошт державного бюджету понад 9 тис пацієнтів, які отримували його за рахунок 6-го раунду гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Т.Александріна, також відповіла на запитання представників делегації, щодо ефективного впровадження заходів, направлених на протидію поширенню ВІЛ-інфекці, зменшення наслідків її впливу та запропонувала гостям ознайомитися із практичними здобутками у цьому напрямку, відвідавши спеціалізовані заклади охорони здоров’я. За її словами, це стане гарною нагодою детальнішого вивчення їх роботи та обміну досвідом.

Заступник Виконавчого директора ЮНЕЙДС Джен Бігл висловила зацікавленість досвіду країни в подоланні стигми та дискримінаційних елементів у суспільсті щодо представників груп ризику. Вона також детальніше зупинилася на ознайомленні з механізмами внутрішнього фінансування цільових програм, а також зусиллям країни у напрямку зниження цін на АРВ-препарати. Як повідомлялося раніше, завдяки зусиллям уряду їх вартість за останні 6 років зменшилася у 4-5 разів.

Довідка: Об'єднана програма Організації Об'єднаних Націй з ВІЛ / СНІД (UNAIDS) - об'єднання організацій ООН, створене для всебічної, координованої боротьби в глобальному масштабі з епідемією ВІЛ/СНІДу і її наслідками. Мета ЮНЕЙДС - сприяння у зміцненні та підтримці широкомасштабних заходів з протидії епідемії ВІЛ/СНІДу, стимулювання об'єднання зусиль різних секторів та партнерів з державних структур і громадянського суспільства в боротьбі з епідемією. Створена в 1994 році у відповідності до резолюції Економічної і соціальної ради ООН і почала свою роботу в січні 1996 року, ЮНЕЙДС діє під керівництвом Програмної координаційної ради, до якої входять представники 22 урядів з усіх географічних регіонів, ко-спонсорів ЮНЕЙДС і п'ять представників неурядових організацій, включаючи об'єднання людей, які живуть з ВІЛ.

За матеріалами прес-служби МОЗ України