Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Розроблені рекомендації впровадження гендерно-чутливих послуг у сфері протидії ВІЛ/СНІДу

Усі компоненти національної відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції/СНІду максимально враховуватимуть гендерний аспект проблеми з метою впровадження гендерно-чутливих послуг. Про це йшлося під час триденного тренінгу «Гендерна складова у національній відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД». Ініціатива та організація заходу належить Держслужбі України соцзахворювань спільно з ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».


Тренінг, який проходив 24 – 26 жовтня 2012 року в м. Київ, націлений на роботу з фахівцями, які залучені до розробки та впровадження обласних програм забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.
Головною метою тренінгу організатори називають надання релевантної довідкової та методичної інформації з ґендерної проблематики.
За словами начальника відділу медико-соціальної допомоги Держслужби України соцзахворювань Людмили Сторожук, «проблеми ґендерної нерівності в українському суспільстві мають свої особливості: високі рівні зайнятості та освітньо-професійної підготовки жінок супроводжуються їх незначним представництвом у сфері прийняття рішень, в політичному житті, на вищих щаблях державного управління тощо. Має місце значний ґендерний розрив в рівні доходів населення».
У зв’язку із цим, виникає необхідність удосконалення системи гендерно-чутливих послуг у сфері профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу. Держслужба України соцзахворювань спільно з партнерськими організаціями вже має ряд напрацювань у цьому напрямку. Зокрема, йдеться про позитивні зрушення в реалізації програми попередження передачі ВІЛ від матері до дитини. Адже 88% ВІЛ-інфікованих жінок, які перебувають під диспансерним наглядом у центрах профілактики та лікування СНІДу – це жінки молодого, репродуктивного віку.
Л.Сторожук також наголосила на основних проблемах, які потребують додаткового вирішення в процесі актуалізації гендерної складової.
В ході тренінгу також увагу було акцентовано на огляді результатів впровадження ґендерно-чутливих послуг на прикладі роботи ВІЛ-сервісних організацій та діючих п’ятирічних обласних програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. За результатами обговорення розроблені рекомендації для проектів обласних програм на наступні роки.

Джерело: http://dssz.gov.ua