Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

В Україні суттєво покращено можливості для охоплення лікуванням хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД

 В Україні завершено процедуру закупівлі антиретровірусних препаратів та тест–систем відповідно до заявок, поданих регіонами. Під час проведення тендерних процедур за напрямком «ВІЛ-інфекція/СНІД» на суму 305 млн грн вдалося досягти економії коштів  у розмірі понад 22 млн грн, з яких 15,1 млн грн. спрямовані на закупівлю АРВ-препаратів, а понад 7 млн грн. - на придбання тест-систем. Про це під час чергового засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу повідомила Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна.

«Наразі триває процес постачання ліків до областей відповідно до встановлених графіків. Економія коштів дозволила здійснити додаткову закупівлю АРВ-препаратів та тест систем. Процедуру тендерних закупівель на зекономлені кошти також завершено, - повідомила Т.Александріна. - Крім того, наприкінці листопада було виділено додаткові кошти у обсязі 9,3 млн грн., що дозволить придбати препарати для лікування тяжких супутніх інфекцій у хворих на СНІД дітей. Наразі за вказаним напрямком тривають тендерні процедури».
Голова Держслужби України соцзахворювань також зазначила, що в результаті проведення у 2012 році тендерів за напрямком «ВІЛ-інфекція/СНІД», з урахуванням донації від фармкомпаній, забезпечено можливість для охоплення лікуванням не менше 48 тисяч хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, тобто, майже удвічі більше пацієнтів, ніж минулого року. Слід зазначити, що минулого року за кошти державного бюджету антиретровірусну терапію отримувало 22 тис пацієнтів, а ще понад 4 тис осіб – за кошти грантів Глобального фонду.
«За результатами закупівель 2012 року забезпечується 100% потреба за напрямками: тестування на ВІЛ-інфекцію для донорів та вагітних, включаючи швидкі тести для пологових будинків; рання діагностика ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями; АРВ-препарати для профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини та здійснення постконтактної профілактики», - зазначає вона.
За іншими напрямками (визначення імунного статусу (СД4), вірусного навантаження, дослідження на резистентність ВІЛ, загальноклінічні дослідження, тощо) здійснюється часткове забезпечення у зв’язку із недофінансуванням програми.

Джерело: http://dssz.gov.ua